Klima klima οινοποιία TSANTALI : Ιδανική εισαγωγή στο “κλίμα” των γιορτών

Από τον Κώστα Καπερώνη

 

Είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε στα γραφεία του περιοδικού τον ερυθρό οίνο βιολογικής καλλιέργειας klima klima TSANTALI από τους αμπελώνες της Χαλκιδικής και σας το προτείνουμε ως το ιδανικό κρασί για τις γιορτές που έρχονται!

IMG 3194

Ήλιος, Θάλασσα, Φύση: το τριπλό βασίλειο

Αυτά είναι τα στοιχεία που ασκούν επιρροή πάνω σε αυτό το κομμάτι γης που λέγεται Χαλκιδική, δημιουργώντας ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς και πολυμορφίας, που δεν σε απογοητεύει ποτέ.

Ατελείωτα χρωματικά παιχνίδια γίνονται ένα με τον ορίζοντα αγκαλιάζοντας τις βουνοκορφές, ικανοποιούν το ανθρώπινο μάτι που θαυμάζει τα αγριολούλουδα στις κοιλάδες, γοητεύουν τις αισθήσεις παρακολουθώντας το ηλιοβασίλεμα από μια εξωτική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά.

Όλη αυτή η παλλόμενη ενέργεια αποτυπώνεται στους αμπελώνες ΤΣΑΝΤΑΛΗ. Τα σταφύλια κλείνουν μέσα τους τις ηλιαχτίδες, το θαλασσινό αέρα, την αίσθηση της ελευθερίας.

Πιθανόν να μην υπάρχει περιοχή στη Χαλκιδική που οι ρίζες της να μην φτάνουν ως τους αρχαίους χρόνους.
Στα Πετράλωνα, ανακαλύφθηκε μια σπηλιά ανείπωτης φυσικής ομορφιάς, το σπίτι του "Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων" που έζησε πριν από 250.000 χρόνια. Ο πλούτος που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, οδήγησε στην ονομασία της σπηλιάς αυτής ως το "αρχαιότερο μουσείο της Ευρώπης".

Πόλεις με μεγάλη δύναμη ακολούθησαν, όπως οι Όλυνθος, Άκανθος, Άφυτος, Ποτίδαια. Στα Στάγειρα, τη γεννέτηρα του Αριστοτέλη, ο ίδιος ο φιλόσοφος φύτεψε δοκιμαστικά το πρώτο αμπέλι. Αρχαία κείμενα και μύθοι διηγούνται με γλαφυρό τρόπο το ρόλο της αμπελουργίας στην ανάπτυξη των αρχαίων πόλεων, καθώς και την υψηλή ποιότητα των οίνων της Χαλκιδικής.

Klima klima TSANTALI 2

 

Klima Klima ερυθρός ΒΙΟ

Αμπελώνας: Οι ηλιόλουστες πλαγιές της Χαλκιδικής. Από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ.

Τρύγος: Μέσα Σεπτεμβρίου

Κλίμα: Τυπικό Μεσογειακό (ζεστά καλοκαίρια, μαλακοί χειμώνες), με καλό δείκτη ηλιοφάνειας κατά τη περίοδο της ανάπτυξης και της ωρίμανσης.

Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon

Κατηγορία: Χαλκιδική Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

Τύπος: Ξηρός ερυθρός

Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση 96h σε θερμοκρασία 8-10°C σε οριζόντιους οινοποιητές, παρέχοντας τη δυνατότητα στην ποικιλία για βέλτιστες εκχυλίσεις και έκφραση του φρουτώδους χαρακτήρα της. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 28-30°C για 7-10 ημέρες και μετάγγιση στα βαρέλια για την επιτέλεση της μηλογαλακτικής ζύμωσης.

Παλαίωση: Πραγματοποιείται για 8 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια με σύνθεση 60% καινούργιων βαρελιών μεσαίου καψίματος από δάση με μικρόκοκκο πορώδες και 40% βαρελιών δεύτερης και τρίτης χρήσης.

Χαρακτήρας: Υπέροχη ντελικάτη μύτη από άγρια βατόμουρα και γήινες νότες. Ελκυστική και εκφραστική αρωματική παλέτα στο στόμα από συμπυκνωμένα μαύρα-κόκκινα φρούτα και πικάντικες νότες μπαχαρικών. Τανίνες ευχάριστα δυναμικές και ατίθασες, συμπλέκουν στέρεο καλοδομημένο σώμα που προσδίδουν μακράς διάρκειας τελείωμα.

Προτάσεις Σερβιρίσματος: Συνοδεύει ψητά ή μαγειρευτά κόκκινα κρέατα, fois gras, και δυνατά ώριμα τυριά. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος στους 18-20°C.

 

 

Athenstaste Video