Οινοποιείο Ντουράκη : Αξία στο καλό κρασί!

Από τον Κώστα Καπερώνη

 

Η μανία μου για παραδοσιακούς οινοποιούς , ποιοτικό ελληνικό κρασί και η προτροπή του κρητικού κουμπάρου μου με οδήγησε στο οινοποιείο Ντουράκη.
Βρίσκεται στον ορεινό Αλίκαμπο της Κρήτης από το 1986 με πρωτοβουλία ενός καταξιωμένου οινολόγου, του κ. Ντουράκη Ανδρέα. Κουβαλώντας οινολογικές γνώσεις αλλά και εμπειρίες από ξένα και ελληνικά οινοποιεία και με πολύ μεράκι ξεκίνησε να καλλιεργεί τα πατρικά του αμπέλια και να οινοποιεί.


Έτσι ξεκίνησαν όλα. Σε εκείνο το χώρο όπου ένα αρχαίο πατητήρι δείχνει αγάπη για το σταφύλι και τα προϊόντα του, στον ίδιο χώρο χτίστηκε το σύγχρονο οινοποιείο με κυρίαρχα υλικά το ξύλο, την πέτρα και το κεραμίδι απόλυτα συνυφασμένα με το φυσικό περιβάλλον.

Η διαφορετικότητα, η πολυπλοκότητα και η ποικιλία που έχουν τα φυσικά τοπία της Κρήτης, και ειδικότερα η περιοχή του Αποκόρωνα, δε θα μπορούσε να λείπει και από τα αμπελοτεμάχια του οινοποιείου. Αυτά βρίσκονται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων στην περιοχή του Αλικάμπου, σε υψόμετρο άνω των 330 μέτρων.

Το κάθε αμπελοτόπι με το δικό του μικροκλίμα, έδαφος και ποικιλία παράγει το δικό του χαρακτηριστικό κρασί. Πάντα με σεβασμό και αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον, τα αμπέλια καλλιεργούνται στα κτήματα με βιολογικό τρόπο. Τα εδάφη λιπαίνονται μόνο με κομποστοποιημένες οργανικές μάζες οι οποίες προέρχονται από μίξη κοπριάς αιγοπροβάτων και στέμφυλων.

Στην περιοχή της Κεφάλας, γύρω από το οινοποιείο, καλλιεργείται η ποικιλία Cabernet Sauvignon σε μία έκταση 3 στρεμμάτων. Το αμπέλι βρίσκεται πάνω σε ένα βραχώδες υπέδαφος, με μόνο μερικά εκατοστά επιφανειακού εδάφους. Για το λόγο αυτό, η άρδευση του καθίσταται αναγκαία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λίγο πιο πάνω από το χωριό του Αλικάμπου, στη περιοχή της Ζούρβας βρίσκεται το δεύτερο αμπελοτόπι του οινοποιείου. Εκεί καλλιεργείται η γαλλική ποικιλία Grenage Rouge. Το αργιλώδες έδαφος του είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει υγρασία όλο το χρόνο.

Εκτός από τα ιδιόκτητα αμπέλια, το οινοποιείο Ντουράκη συνεργάζεται, από τα πρώτα χρόνια κιόλας, με πολλούς νέους δυναμικούς αμπελουργούς της περιοχής, οι οποίοι έχουν βάλει και αυτοί το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία του οινοποιείου.
 ntourakis 3mpoukalia

Ο Ντουράκης Ανδρέας έχει βάλει στόχο την επέκταση των αμπελιών του οινοποιείου τα επόμενα χρόνια, με τη φύτευση περίπου 40 στρεμμάτων με τις πολλά υποσχόμενες κρητικές ποικιλίες Μαντηλάρι, Κοτσιφάλι και Βιδιανό. Ο πειραματισμός αλλά και η δημιουργία μιας βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι επίσης μια από της πιο δελεαστικές προκλήσεις για αυτόν και το οινοποιείο.

Από τη μία, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, οι κατάλληλα διαμορφωμένοι και υπερσύγχρονα εξοπλισμένοι χώροι αλλά και η πιστοποίηση ISO 22000 και από την άλλη ακολουθώντας τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της πλούσιας ιστορίας της Κρήτης αλλά και του Μινωικού πολιτισμού, είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε κάνει το καλύτερο για το νέκταρ των Θεών. Για να το διαπιστώσετε, δεν έχετε παρά να μας επισκεφτείτε για να σας ξεναγήσουμε στον μαγικό κόσμο της παραγωγής και της γευσιγνωσίας οίνου.

 

Εμείς δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε 3 χαρακτηριστικά κρασιά του Οινοποιείου Ντουράκη, τα Lihnos, Rizitis και Kudos.

 

Lihnos 2012 Λύχνος ....λάδι, φως!

dourakis 3

Αυτό το φως που φώτιζε τα βήματα του παππού Αντρέα Ντουράκη κάθε φορά που κατέβαινε στα σκοτεινά κελάρια να παρατηρήσει ένα προς ένα τα βαρέλια που ωριμάζει το ποιοτικό κρασί της οικογένειας.
Λευκός ξηρός οίνος βιολογικής καλλιέργιας από ποικιλία βιδιανό. Λεπτά αρώματα με κύρια τα ανοιξιάτικα λουλούδια (τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο και νότες λεμονιού)με ευχάριστη δροσερή γεύση με μακρά επίγευση σε φρουτώδης τόνους. Έξοχα δομημένο στο στόμα, αρμονικό και συνάμα πλούσιο.

 

 

Rizitis 2013 Ριζίτης...

 

dourakis 1

O ορεισίβιος κάτοικος προερχόμενος από την τάξη των ξακουστών Κρητικών πολεμιστών.Λευκός ξηρός ποικιλιακός οίνος με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και ευχάριστη δροσερή γεύση με ιδανική ισορροπία.

 

 

Kudos 2012 Κύδος...

dourakis 2

H δόξα από όπου και ο κύδιστος, ο ενδοξότατος. Ερυθρός ξηρός ποικιλιακός οίνος από Κοτσιφάλι και Syrah με χρώμα έντονο ρουμπινί, αρώματα σύνθετα, βατόμουρο και κεράσι. Βελούδινη πληθωρική γεύση με μακρά διάρκεια.

 

Athenstaste Video