Οινοποιητική Mediterra : Κρασιά με αγάπη!

από τον Κώστα Καπερώνη

 

Το οινοποιείο της Mediterra Οινοποιητικής βρίσκεται σε μια οικοπεδική έκταση 15 στρεμμάτων στον οικισμό Κουνάβοι του Δήμου Ν. Καζαντζάκη στο νομό Ηρακλείου Κρήτης.

Η παραγωγική μονάδα του οινοποιείου αποτελείται από το χώρο παραλαβής, γλευκοποίησης και οινοποίησης των σταφυλιών, τον υπόγειο χώρο αποθήκευσης και ωρίμανσης των κρασιών, τις δύο κάβες των δρύινων βαρελιών, το εμφιαλωτήριο και το χώρο συντήρησης του ετοίμου προιόντος.

Η αποθηκευτική δυνατότητα του οινοποιείου προσεγγίζει τα 1.900.000 λίτρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιητές, ενώ στις δύο κάβες φυλλάσονται περισσότερα από 500 δρύινα βαρέλια 225 και 300 λίτρων.


Το τμήμα γλευκοποίησης και οινοποίησης περιλαμβάνει μεταφορικές ταινίες και δονούμενες σταφυλοδόχους για την παραλαβή των σταφυλιών, εναλλάκτη ψύξης σταφυλομάζας, τρία πνευματικά πιεστήρια, ανοξείδωτους και δρύινους οινοποιητές καθώς και αυτόματο σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας και εξέλιξης των αλκοολικών ζυμώσεων.

Στις δεξαμενές φύλαξης του οίνου, που βρίσκονται σε υπόγειο κλιματιζόμενο χώρο, λειτουργεί κεντρικό σύστημα πλήρωσης του κενού χώρου με αδρανές αέριο.

mediterra 1
Η γραμμή εμφιάλωσης, μετά τον πρόσφατο εκσυγχρονισμό της, είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και η παραγωγική της δυνατότητα υπερβαίνει τις 4.200 φιάλες ανά ώρα. Αναλυτικά η γραμμή εμφιάλωσης περιλαμβάνει τον αποπαλετοποιητή κενών φιαλών, το σύνθετο μηχάνημα ξεπλύματος – εμφιάλωσης – τοποθέτησης φελλού και τοποθέτησης βιδωτού πώματος Stelvin, τη συσκευή οπτικού ελέγχου πλήρωσης φιαλών και παρουσίας πώματος, το μηχάνημα τοποθέτησης και εφαρμογής καψυλίων, τις ετικετέζες για εφαρμογή αυτοκόλλητης και επίπεδης ετικέτας, καθώς και το σύνθετο μηχάνημα διαμόρφωσης, ενκιβωτισμού και κλεισίματος χαρτοκιβωτίων.


Το έτοιμο προϊόν, φυλάσσεται σε μονωμένο κλιματιζόμενο χώρο συνολικής αποθηκευτικής δυνατότητας μεγαλύτερης των 450.000 φιαλών 0,75 lt.


Το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας είναι άρτια εξοπλισμένο με μηχανήματα Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης, που παρέχουν την δυνατότητα πολλαπλών ελέγχων σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, από την παραλαβή του σταφυλιού μέχρι και την εμφιάλωση του οίνου. Ειδικότερα ο εξοπλισμός του Χημείου περιλαμβάνει αυτόματους τιτλοδότες προσδιορισμού θειώδους ανυδρίτη και οξύτητας, συσκευή ταυτόχρονου προσδιορισμού αλκοόλης, πυκνότητας και ολικού εκχυλίσματος σε δείγματα οίνου χωρίς απόσταξη, αυτόματο διαθλασίμετρο, φασματοφωτόμετρο διπλής δέσμης, οξυγονόμετρο κτλ.

 

ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ

kserolithia

Ποικιλίες: Βηλάνα
Περιοχή: Θέσεις Πανόραμα και Θόλοι στο Χουδέτσι και Αγ. Βασίλειο, Ηρακλείου.
Terroir: Υψόμετρο πάνω από 500m, ξηρικοί επικλινείς αμπελώνες, αργιλοασβεστώδη εδάφη χαμηλής γονιμότητας, διαμόρφωση κλαδέματος κυπελλοειδές, στρεμματικές απο- δόσεις 600-800Kg/στρέμα. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο επικρατούν βοριάδες δημιουργώντας δροσερό περιβάλλον και μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας.
Οινολογία: Η ανάδειξη των ποικιλιακών αρωμάτων είναι το πρωταρχικό μέλημα. Έτσι αποφεύγεται εξ'ολοκλήρου η χρήση αρωματικών ζυμών, ενώ η τουλάχιστον 5μηνη ωρί- μανση του κρασιού στη δεξαμενή επιτρέπει την ανάδειξη των αρωμάτων της Βηλάνας.
Ονοματολογία: Οι ορεινοί επικλινείς αμπελώνες της περιο- χής των Πεζών οριοθετούνται ακόμη και σήμερα από τις παραδοσιακές «Ξερολιθιές», απ' όπου και το όνομα της δικιάς μας Ξερολιθιάς. Οι Ξερολιθιές κατασκευάζονταν από λίθους, οι οποίοι ελλείψει νερού (ξερό) τοποθετούνταν ο ένας πάνω στον άλλο και δημιουργούσαν τα φυσικά όρια των αμπελώνων, ενώ συγχρόνως προστάτευαν τα φτωχά επικλινή αμπέλια από την διάβρωση.
Προσωπικότητα: Στο ποτήρι εμφανίζεται με λαμπερό αχυρο- κίτρινο χρώμα. Στη μύτη συναντούμε έντονα αρώματα εσπεριδοειδών (κίτρο, lime) σε φόντο εξωτικών φρούτων (ανανάς, mango). Η γεύση του είναι γεμάτη, ισορροπημένη, με τη χαρακτηριστική διακριτική οξύτητα και μεταλλικότητα της ορεινής Βηλάνας.

 

ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ

mavri petra

Ποικιλίες: Κοτσιφάλι, Cabernet Sauvignon
Περιοχή: Χουδέτσι και Σκαλάνι Ηρακλείου.Terroir: Υψόμετρο απο 400m, ξηρικοί επικλινείς αμπελώνες, αργιλοασβεστώδη εδάφη, διαμόρφωση κλαδέματος Royat. Την καλοκαιρινή περίοδο επικρατούν βοριάδες δημιουργώντας δροσερό περιβάλλον.
Οινοποίηση: Οι ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά, οι θερμοκρασίες ζύμωσης είναι 18-22ο C, αφού έχει προηγηθεί εκχύλιση για 5-6 ημέρες.
Προσωπικότητα: Δροσερό κρασί με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων. Πλούσια, ισορροπημένη γεύση.

 

ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ

aspri petra

Ποικιλίες: Βηλάνα, ΒιδιανόΠεριοχή: Χουδέτσι και Αλάγνι Ηρακλείου
Terroir: Υψόμετρο πάνω από 450m, αργιλοασβεστώδη εδάφη, διαμόρφωση κλαδέματος κυπελλοειδές και γραμμικό. Επικρατούν ήπιοι χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια.
Οινοποίηση: Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 15-18ο C με προσθήκη επιλεγμένων ζυμών αφού προηγηθεί κρυοεκχύλιση για 3-4 ώρες στους 10ο C.
Προσωπικότητα: Λαμπερό κίτρινο χρώμα. Αρώματα εσπεριδοειδών. Ευχάριστη και δροσερή γεύση.

 

ΝΕΑ ΓΗ Λευκός

nea gi lefkos

Ποικιλίες: Βηλάνα & Sauvignon Blanc
Περιοχή: Ευρύτερη περιοχή Αρχανών και Πεζών.
Terroir: Υψόμετρο 350-400m, επικλινείς αμπελώνες, αργιλο- ασβεστώδη εδάφη, διαμόρφωση κλαδέματος γραμμικό, στρεμματικές αποδόσεις 800-1000Kg/στρέμμα. Aμπελώνες άνω των 10 ετών, που δίνουν οίνο με στρογγυλό σώμα και μέτριες οξύτητες.
Οινολογία: Προζυμωτική κρυοεκχύλιση για 4 ώρες. Ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Ονοματολογία: Κάθε Νέα Γη είναι μία νέα υπόσχεση που θα σας ταξιδέψει σε ξεχωριστές και καινούργιες γεύσεις.
Προσωπικότητα: Χαρακτηρίζεται από λαμπερό αχνοκίτρινο χρώμα, με πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά κυριαρχούν τα εξωτικά φρούτα (ανανάς, μπανάνα) σε φόντο εσπερι- δοειδών (λεμόνι, κίτρο). Η γεύση του είναι δροσερή και φρουτώδης.

 

ΝΕΑ ΓΗ ΕΡΥΘΡΟΣ

nea gi erythros

Ποικιλίες: Κοτσιφάλι & Syrah
Περιοχή: Αρχάνες και Πεζά.
Terroir: Υψόμετρο 350-400m, επικλινείς αμπελώνες, αργιλοααμμώδη εδάφη καλής στράγγισης, διαμόρφωση κλαδέματος Royat, στρεμματικές αποδόσεις 800-1000 Kg/στρέμμα. Aμπελώνες άνω των 15 ετών, που δίνουν οίνο με γεμάτο και πλούσιο σώμα.
Οινολογία: Κλασσική ερυθρά οινοποίηση σε πολύ χαμηλές όμως θερμοκρασίες. Ωρίμανση σε δεξαμενή.
Ονοματολογία: Κάθε Νέα Γη είναι μία νέα υπόσχεση που θα σας ταξιδέψει σε ξεχωριστές και καινούργιες γεύσεις.
Προσωπικότητα: Χαρακτηρίζεται από λαμπερό πορφυρό χρώμα. Αρωματικά κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα (αγριο- κέρασο, βύσσινο, φραγκοστάφυλο). Στη γεύση είναι μαλακό, πλούσιο και ισορροπημένο με φρουτώδη επίγευση.

 

ΜΥΡΑΜΠΕΛΟΣ

myrampelos

Ποικιλίες: Κοτσιφάλι & Μανδηλαριά
Περιοχή: Αγ. Βασίλειος, Χουδέτσι, Καλλονή.
Terroir: Υψόμετρο πάνω από 400m, επικλινείς αμπελώνες, αργιλοααμμώδη εδάφη εξαιρετικής στράγγισης, διαμόρ- φωση κλαδέματος Royat, στρεμματικές αποδόσεις 500-900 Kg/στρέμμα. Aμπελώνες 15 ετών που δίνουν οίνο με γεμάτο και πλούσιο σώμα.
Οινολογία: Κλασσική ερυθρά οινοποίηση σε ελεγχόμενα χαμηλές θερμοκρασίες εκχύλισης μακράς διάρκειας. Ωρίμανση για 12 μήνες σε νέα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια των 225lt. και 300lt.
Ονοματολογία: Το όνομα του κρασιού είναι εμπνευσμένο από τα Ανοιξιάτικα αρώματα της φρεσκοανθισμένης αμπέλου.
Προσωπικότητα: Λαμπερό ρουμπινί χρώμα. Τα διακριτικά αρώματα μπαχαρικών και ξηρών φρούτων, τυπικά της ποικιλίας Κοτσιφάλι, παντρεύονται αρμονικά με το άρωμα του καπνού και της βανίλιας του δρύινου βαρελιού. Στο στόμα ισορροπημένο και στρογγυλό με μεγάλης διάρκειας επίγευση.

 

ΒΙΔΙΑΝΟ, ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ

vidiano mosxato spinas

Ποικιλίες: Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας
Περιοχή: Αλάγνι και Καλύβια Ηρακλείου
Terroir: Υψόμετρο 250-400m, αργιλοασβεστώδη εδάφη, διαμόρφωση κλαδέματος γραμμικό ελεγχόμενης στρεμματικής απόδοσης, αμπελώνες 6-10 ετών.

 

ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ

kotsifali

Ποικιλίες: Κοτσιφάλι
Περιοχή: Ευρύτερη περιοχή Αρχανών και Πεζών, Ηράκλειο
Terroir: Υψόμετρο 350-400m, επικλινείς αμπελώνες, αργιλοασβεστώδη εδάφη, διαμόρφωση κλαδέματος γραμμικό, αμπελώνες 8 - 15 ετών καλλιεργούμενοι με παραδοσιακές τεχνικές. Ήπιοι χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.
Οινοποίηση: Κλασική ερυθρά οινοποίηση σε πολύ χαμηλές όμως θερμοκρασίες. Ωρίμανση σε δεξαμενή.
Προσωπικότητα: Λαμπερό ρουμπινί χρώμα. Δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων. Γεμάτη, καλοδομημένη γεύση.

 

 


Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση : Κεντρικά γραφεία : 40.2 χλμ Αττικής Οδού 190 02 Παιανία
Τηλ: 210 6009828, Fax: 210 6009830
Website : www.mediterrawines.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Athenstaste Video