Γιατί πρέπει να τρώω μανιτάρια;


Συμβάλλουν στην καλή υγεία, Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Επίσης, έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας), χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.).

Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι.

Ευεργετικές ιδιότητες:

Αντικαρκινική δράση. Η περιεκτικότητα σε σελήνιο βοηθά στην αναστολή των ελευθερων ριζών και το σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων.

Βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχουν Ψευδαργυρο, βιταμινη D που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό.

Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Περιέχουν χαλκό που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων, φυλλικό οξύ και B1 που διατηρούν σε καλή κατάσταση το ενδοθήλειο των αγγείων.

Καταπολέμηση της αναιμίας. Περιέχουν σίδηρο που βοηθά στη σιδηροπενική αναιμία. πρόκειται για τη μοναδική τροφή φυτικής προέλευσης που περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12, αποτελώντας έτσι ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους. Η βιταμίνη Β12 συμμετέχει στη διαδικασία της αιμοποίησης και έλλειψη της προκαλεί τη μεγαλοβλαστική αναιμία.

Συμβάλλει στην υγεία των οστών. Τα μανιτάρια αποτελούν επίσης καλή πηγή φωσφόρου, ο οποίος συμβάλλει στην κατασκευή των οστών και των δοντιών. Περιέχουν επίσης βιταμίνη D που βοηθά στη απορρόφηση του ασβεστίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μανιτάρια περιέχουν αμελητέες ποσότητες νατρίου, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλη η κατανάλωσή τους ακόμη και από υπερτασικά άτομα.

Προσοχή. Θα πρέπει να αποφεύγονται από όσους πάσχουν από υπερουριχαιμία, καθώς περιέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα ουρικού οξέος.

 

Άννα Μπεζιάνη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κεντρικό
Λεωφ. Βουλιαγμένης 175, Δαφνη
Μετρό Αγ. Ιωάννης
210 9705554

2ο Γραφείο
Λεωφ. Στρ. Παπαγου 78, Αγ. Δημητριος
Μετρό Αγ. Δημητριος
210 9730797

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Να δίνω γλυκά στο παιδί μου και με τι συχνότητα?

Athenstaste Video