Να δίνω γλυκά στο παιδί μου και με τι συχνότητα?

Αυτή η ερώτηση βασανίζει πολλές συνειδητοποιημένες μαμάδες. Πρωτού κάνω παιδιά, ήμουν πολύ αυστηρή στις απόψεις μου και στις συστάσεις μου μόνο 2 φορές την εβδομάδα. Από τη στιγμή που απέκτησα παιδιά κατάλαβα ότι αυτό στην πράξη είναι μια ουτοπία. Είναι πολύ δύσκολο να περιορίζεις εναι μικρό παιδί όταν βομβαρδίζεται συνεχώς από τα γλυκά του μπαμπά, της γιαγιάς, του παππού, της νονάς, της φίλης, της γειτόνισσας. Όλοι έρχονται στο σπίτι με ένα δώρο και ένα γλυκάκι. Φυσικά και δεν είναι μόνο αυτά, γλυκά υπάρχουν στο σχολείο, στα πάρτυ, στο μπαλέτο, στο ωδείο, στην παράσταση, στη βόλτα, αλλά και στο σπίτι ένα γλυκάκι μετά το φαγητό απαραίτητα.

glyka1
Τι θα κάνουμε λοιπόν με αυτά τα γλυκά? Οι οδηγίες των ειδικών είναι ξεκάθαρες: αν ένα παιδί είναι κινητικό και φυσιολογικού βάρους, μπορεί να τρώει ακόμα και κάθε μέρα ένα μικρό γλυκό, κατά προτίμηση ως απογευματινό σνακ, όχι όμως αντικαθιστώντας το κανονικό του γεύμα.


Τι γλυκό να προτιμάμε?

 • 1-2 κουλουράκι ή μπισκότo ολικής
 • 1 φέτα κέικ
 • 1 πιατάκι γλυκό του κουταλιού
 • 1 παστέλι
 • 1 γρανίτα
 • 1 μικρή σοκολάτα (μπορεί να είναι «υγείας» ή με ξηρούς καρπούς)
 • 1 μικρό παγωτό
 • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με μέλι ή επιδόρπιο γιαουρτιού με μπισκότο ή βανίλια
 • 1 ρυζόγαλο


Και κάποια ξεχασμένα γλυκά όπως

 • 1 λουκούμι
 • 1 φρουί γλασσέ
 • 1 -2 μαρόν γλασσέ
 • Βανίλια υποβρύχια
 • Αμυγδαλωτό


Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε :
Να εναλλάσουμε τα γλυκά που καταναλώνουν τα παιδιά. Καλό είναι, δηλαδή, να μην τρώνε κάθε μέρα σοκολάτα, γιατι μεγαλόνωντας εθίζονται σε αυτή και θέλουν όλο και περισσότερο. Υπάρχει και ο όρος choc-ohlic.


Να αγοράζουμε τις σοκολάτες, τα παγωτά, και τα γλυκά σε μικρές συσκευασίες ή να τους δίνουμε μικρές μερίδες, π.χ. 1 σοκοφρέτα τη χωρίζουμε σε 3 μερίδες και τη δίνουμε λίγο-λίγο.


Προτιμάμε σπιτικά γλυκά π.χ. κουλουράκια, παγωτό, σοκολατάκια .Είμαστε πολύ πιο σίγουροι και ασφαλείς όσον αφορά τον τρόπο και τα υλικά από τα οποία παρασκευάζονται.

Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε να δίνουμε γλυκά στα παιδιά μετά τα 2 ή τα 3 χρόνια τους. Καθώς δεν ανήκουν στα απαραίτητα συστατικά της δίαιτας των παιδιών, αλλά στη σφαίρα της κοινωνικότητας και της ευχαρίστησης.


Αν ένα παιδί έχει περιττά κιλά και πάλι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα γλυκά από τη διατροφή του, κυρίως επειδή στα παιδιά οι τροφές που απαγορεύονται γίνονται ακόμη πιο επιθυμητές. Καθώς λοιπόν, θα ήταν άδικο να στερήσουμε ακόμη και από ένα παχουλό παιδί το γλυκό , θα μπορούσαμε να του επιτρέπουμε να τα τρώει όχι καθημερινά, αλλά δύο φορές την εβδομάδα.


Τα γλυκά δεν πρέπει να λειτουργούν ως αντάλλαγμα. Δεν είναι σωστό λοιπόν, να λέμε στο παιδί: «φάε τις μπάμιες και μετά θα φας και ένα παγωτό». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η απέχθεια του παιδιού για το φαγητό και από την άλλη πλευρά η επιθυμία του για το γλυκό.Υπαρχουν και άλλα ανταλλάγματα όπως μία αγκαλιά, μία βόλτα, ένα βιβλία, ένα θέατρο, ένα μπλοκ ζωγραφικής.


Τα γλυκά δεν πρέπει να απαγορεύονται, ούτε να φορτίζονται συναισθηματικά. Θα πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι, όπως τα υπόλοιπα τρόφιμα. Τα παιδιά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όρια και κανόνες για την κατανάλωσή τους. Έτσι, μαθαίνουν μια πραγματικότητα της ζωής, με την οποία μεγαλώνοντας θα έρθουν αναπόφευκτα αντιμέτωπα : ότι δεν μπορούν να έχουν όλα όσα τους αρέσουν πάντοτε.


Οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουμε – με τις δικές μας διατροφικές συνήθειες – να αποτελούμε το παράδειγμα για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε δηλαδή, να τρώμε εμείς κάθε μέρα μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών γλυκών και να απαιτούμε τα παιδιά μας να απέχουν.


 

Άννα Μπεζιάνη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κεντρικό
Λεωφ. Βουλιαγμένης 175, Δαφνη
Μετρό Αγ. Ιωάννης
210 9705554

2ο Γραφείο
Λεωφ. Στρ. Παπαγου 78, Αγ. Δημητριος
Μετρό Αγ. Δημητριος
210 9730797

Athenstaste Video