Μια γλυκιά ιστορία

Της Γεωργίας Περιμένη

Τα Χριστούγεννα έφτασαν (επιτέλους) και φυσικά δε νοούνται Χριστούγεννα χωρίς έλατο, γαλοπούλα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα! Τα αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους αυτά γλυκά, είναι βασικό έθιμο των Χριστουγέννων στη χώρα μας. Από πού προέρχονται όμως;

Ο κουραμπιές, όσο και αν φαίνεται περίεργο έχει καταγωγή ανατολίτικη, καθώς η ρίζα του γλυκού προέρχεται από την Περσία. Αντίστοιχο γλυκό βρίσκουμε και στο Λίβανο, την Τουρκία, την Αλβανία, αλλά και σε ισπανόφωνες χώρες. Κurabiye στα τούρκικα σημαίνει μπισκότο. Ειδικότερα, kuru σημαίνει στεγνός, ξερός και biye είναι δάνειο από τα λατινικά για τη λέξη biscuit-μπισκότο. Το πιο πιθανό είναι, ότι ο κουραμπιές έφτασε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Σμύρνης.

kourampiedes

Τα αγαπημένα μας μελομακάρονα από την άλλη, έχουν μια διαφορετική ιστορία. Η λέξη προέρχεται από την ελληνική "μακαρωνία", ένα πιάτο που σέρβιραν κατά τη μεσαιωνική περίοδο στο νεκρώσιμο δείπνο. Η μακαρωνία με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που ήταν ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά από κηδείες. Αργότερα, ένα γλυκό που έμοιαζε με τη μακαρία σερβιρόταν βουτηγμένο σε μέλι και έτσι ονομάστηκε μελομακάρονο. Τώρα πώς κατέληξε να είναι ένα γλυκό που προσφέρεται τη χαρούμενη περίοδο των Χριστουγέννων, ένας Θεός ξέρει!

melomakarona

 

 

Athenstaste Video