Λατρευτή μου Μαρμελάδα!

 

από την ΛΙΝΑ ΤΣΑΚΛΑ

 

Χρόνια πριν καθώς ψυγεία δεν υπήρχαν και έπρεπε να αποθηκευτούν οι μεγάλες ποσότητες φρούτων .. έφτιαχναν τι άλλο??! Μαρμελάδες!!!! Πλέον αν και στα σπίτια υπάρχουν ψυγεία βλέπω την τάση αρκετές νοικοκυρές να θέλουν να φτιάχνουν τις δικές τους σπιτικές μαρμελάδες.

Ας σας πω όμως μερικά πράγματα για την ιστορία της ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα ως ''μελίμηλον'' ... οι προγονοί μας έβαζαν τα κυδώνια να βράσουν σε σιγανή φωτιά με μέλι. με αυτόν τον τρόπο τα διατηρούσαν. Η συνταγή αυτή υιοθετήθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι έβραζαν τα κυδώνια με κρασί αρχικά και έπειτα πρόσθεταν μέλι.. γύρω στο 1560 η μαρμελάδα πήρε την σημερινή της μορφή δηλαδή φρούτο και ζάχαρη.

Καθώς και η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος συγκομιδής και εγώ δυστυχώς σπίτι μου δεν έχω κυδώνια αλλά μόλις έλαβα ένα δέμα με πολλά ροδάκινα θα σας δώσω μια συνταγή την οποία σίγουρα θα λατρέψετε!

 

marmelada1 1311862878

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό ροδάκινα καθαρισμένα
  • 750 gr ζάχαρη
  • χυμός απο ένα λεμόνι

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Διαλέγουμε φρούτα ώριμα χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε καλά και στην συνέχεια αφαιρούμε την φλούδα και τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με στρώσεις ζάχαρης και ροδάκινου. Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και έπειτα τα βάζουμε στην φωτιά ... αφότου πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα .

Όσο η μαρμελάδα μας βράζει αφαιρούμε με μια τρυπητή τον αφρό .... Όταν αυτός σταματήσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και στην συνέχεια με ένα μπλέντερ χειρός λιώνουμε τα κομμάτια μας όσο θέλουμε.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα μας στην φωτιά να πάρει 1 2 βράσεις και όταν είναι έτοιμη την αποσύρουμε και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζοντας τα μέχρι πάνω και αποθηκεύοντας τα στο ψυγείο.

 

20150508 103312

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Αν η μαρμελάδα μας έχει δέσει σωστά τότε αφήνει μια λεπτή στρώση πάνω στο κουτάλι.
  • Αν έχει στρώσει πολύ βάζουμε λίγο νερό και το βράζουμε πάλι για λίγα λεπτά.
  • Αν θέλουμε να τις αποθηκεύσουμε σε εξωτερικό μέρος τότε τις κλείνουμε όσο είναι ακόμα ζεστές με το καπάκι ανάποδα ακουμπώντας σε μια πετσέτα ... άμα το καπάκι έχει μπει προς τα μέσα τότε η κονσερβοποίηση έγινε σωστά.

Kαλή μας απόλαυση!!!!Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Croissant so simple, so cheap, so delicious Η τέχνη του μπακλαβά »

Athenstaste Video